Followers- Jalinan Ukhuwah

Wednesday, May 4, 2016

MAKLUMAN DANA TAJAAN IFTAR RAMADAN 1437H 2016TARIKH TUTUP:  22  SYAABAN 1437H = 29 MEI 2016Alhamdulilah dengan sokongan dari tuan/puan, sukacita KHM melancarkan dana Program Iftar Ramadan  1437H/2016. Untuk makluman, ini adalah tahun ke LIMA (5) program Iftar dianjurkan oleh KHM. 

Menilai kembali kejayaan program pada Ramadhan tahun 2015 dan empat tahun terdahulu, agihan makanan telah dibuat di Mekah, Madinah, Malaysia, Indonesia, Bangladesh dan Kemboja.  Jamaah Umrah KHM telah dapat merasai sendiri suasana dan cabaran agihan makanan di bawah program Iftar on the street ini. Mereka dapat melihat sendiri bagaimana pek makanan menjadi rebutan golongan dhuafa di kota Mekah. KHM juga turut menghantar wakil ke Indonesia untuk membuat agihan dan melihat sendiri bagaimana suasana damai berbuka puasa dengan makanan simple seperti kurma, tempe,  ubi kayu dan air putih. Wakil KHM turut menyampaikan KULTUM/Tausiyah dan mengimamkan solat  di beberapa masjid di Indonesia. Sementara rakan-rakan di Bangladesh dan Kemboja turut saya membantu dengan sokongan ulama dan Maulana Ahlul Sunnah di sana.  Suasana lebih terharu dan dirasai khusunya di Bangladesh dan Indonesia bilamana anak-anak yatim ini sangat dahagakan sokongan dan kasih sayang. Sementara di Malaysia pula, agihan diberikan ke empat pusat anak yatim/tahfiz  di mana wakil KHM turut serta berbuka puasa dengan mereka. 

Untuk foto, rujukan dan kejayaan program tahun lepas, sila rujuk posting dalam blog http://ridzwan-bakar.blogspot.com,  facebook/kelabhajimuda dan facebook/ drridzwan sepanjang bulan Ramadan 2015, 2014 dan 2013. 

Nikmat yang paling berharga ialah apabila kita dapat memberi sedikit rezeki dan melihat mereka sangat menghargai apa yang kita beri.

Kejayaan  program Iftar  pada tahun-tahun lepas telah menjadi titik tolak kepada usaha kita sama-sama untuk mengumpul dana bagi menaja masyarakat muslim khususnya golongan dhuafa fakir miskin berbuka puasa. Sesungguhnya, tidak rugi kita berkongsi sedikit rezeki kita untuk kerja kebaikan khususnya di bulan mulia Ramadhan Al-Mubarak nanti. Dan ALLAH menjanjikan rezeki kita tidak berhenti apabila kita terus memberi.

 InsyaALLAH, KHM telah merancang program berikut untuk tahun 2016:-

PROGRAM:   IFTAR RAMADAN
(TAJAAN BERBUKA PUASA GOLONGAN DHUA’FA/FAKIR/MISKIN/ANAK YATIM)

A) LOKASI

  • Mekah Al-Mukarramah/Madinah .
  • Indonesia (Dengan kerjasama Tahfiz MisfatulKhoir, Masjid Fatimah, Masjid Abu Bakr As Siddiq dan Sahabat  KHM Indonesia)
  • Malaysia:   Pusat Anak Yatim/Tahfiz
  • Bangladesh- akan dimaklumkan oleh sahabat-sahabat di Bangladesh
  • Kemboja- Teman ShababB) JUMLAH DANA DIPERLUKAN = RM36,000

TARIKH TUTUP:  22  SYAABAN/ 29 MEI 2016

D) SASARAN:
Golongan anak yatim, dhuaafa dan fakir/miskin


E) BAGAIMANA DANA INI DIURUSKAN?

Diuruskan secara professional, amanah dan telus menggunakan  Akaun Khas yang akan diaudit . Semua kemasukkan dana ke akaun ini dari  1 -29 Mei 2016  akan dianggap untuk  sokongan program ini (Nota: Atau sehingga dimaklumkan).   Jumlah kutipan dana ini akan dimaklumkan  dalam blog dan FB. 

F) BAGAIMANA AGIHAN DIBUAT?

Dana akan dihantar/diagihkan  terus ke Mekah/Madinah, Indonesia, Malaysia, Bangladesh   selepas diluluskan oleh EXCO KHM pada  1  Jun 2016/ 25  Syaaban 1437H.

Malaysia: Diuruskan oleh Exco dan ahli KHM Malaysia

Mekah/Madinah:- Agihan dan urusan logistik  diuruskan oleh  Ahli Bersekutu KHM (affiliate member).

Indonesia:-   Agihan dan pengurusan di buat oleh  Sahabat Komunitas Haji Muda, Panitia Masjid dan Pasentren KHM Bandung Indonesia.  

Bangladesh: Agihan dan urusan logistik  diuruskan oleh  sahabat KHM Dakka


G) Sumbangan ke Dana Iftar, sila gunakan akaun berikut:-
Nama Akaun:  Kelab Haji Muda
Bank:   Bank Islam
No Akaun:   1418001-0013411


Moga ALLAH mengurniakan rahmat dan rezeki untuk kita terus beramal dengan wadah KHM Dana Annuiti Akhirat.  Terima kasih. Amin!

Untuk maklumat lanjut program ini, tuan/puan boleh hubungi terus:-
Dr Ridzwan Bakar  drridzwanbakar@gmail.com  Mobile: 019-262.8585  Whatsup: 011-2150 0283
Haji Razali Tumirin  Mobile/whatsapp: 012-6079097

No comments: