Followers- Jalinan Ukhuwah

Sunday, July 3, 2011

I can Cheat God! Can YOu? :- Kisah Solat

Nota: Banner ihsan

Solat adalah tuntutan yang sangat penting bagi seorang muslim. Ianya adalah asas kepada keIslaman seseorang. Rasululah s.a.w mengambil amanah ini terus daripada ALLAH s.w.t. Sudah tentu ianya tersangat penting sehingga ALLAh menjemput khas kekasihnya Muhammad s.a.w.

Di dalam Al-Qur’an banyak ayat membicarakan gabungan solat dan mencegah kemungkaran, solat dan sabar juga solat dan zakat. Solat dapat memelihara hamba dari perbuatan mungkar, bila diuji kita diminta melakukan solat dan bersabar dan bila berduit, kita pula diminta untuk solat dan melaburkan harta untuk tujuan zakat.

Ujian insan yang mahu bersolat amatlah besar lebih-lebih lagi dizaman yang terlalu mengejar kekayaan dan kemewahan. Bagi lelaki, rasa liat untuk solat berjamaah di masjid, bagi anak-anak agak malas bersolat dan bagi muslimah mungkin boleh melewatkan sedikit solat atas factor menguruskan rumah dan anak-anak. Ujian ini adalah biasa kerana kita tidak dapat melihat dengan mata kasar kehebatan bersolat. Atas alasan ini, melewatkan solat tidak menjadi kesalahan bagi kita.

Baru-baru ini adik ipar saya (perempuan) berkongsi bagaimana beliau diminta ‘menipu Tuhan’ dengan tidak bersolat. Majikan beliau adalah seorang berbangsa Cina (bukan Islam).

Berkatalah bos Cina (BC) ini “Hari ini lu tak payah sembahyang ok?”

Adik ipar (AI) saya menjawab , “Eh.. kenapa pulak?”

BC: “Hari ini saya tak de kat office. Hari ini ada banyak order mahu masuk. Kalu lu sembahyang, siapa mahu ambil order?”

AI: “Tak boleh. Sembahyang sekejap aje.”

BC: “Tak pa lah. Lu cakap sama Tuan Ala esokpun boleh sembahyang. Kita bukan Islam boleh cakap sama Tuan Ala tak mahu sembahyang. Orang Islampun boleh cakap sama Tuan Ala maa… Lagi satu, Tuan Ala itu boleh dengar punya.”

BC: “Ramai Melayu tak sembahyang okay apa. Merekapun boleh hidup senang dan kaya. Kita bukan mahu tipu Tuhan, tapi esokpun boleh sembahyang …”

Hakikatnya, solat adalah berat biarpun dilihat mudah dengan mata kasar. Pengalaman saya di sektor korporat, solat sering dilengah-lengahkan kerana faktor tugas atau mesyuarat. Lebih buruk, satu ketika dulu saya dan pegawai-pegawai kanan agak kecut perut untuk menunaikan solat kerana terpaksa meninggalkan bilik mesyuarat. CEO Melayu berjiwa picing ini akan blacklist pegawai-pegawai yang meninggalkan bilik mesyuarat semasa beliau mempengerusikan mesyuarat. Ada juga pegawai kanan yang sanggup tidak solat untuk menjaga periuk nasi.

Iman dan takwa akan mampu membantu seseorang untuk bersungguh-sungguh melakukannya. Kita perlu sentiasa takut kepada ALLAh dari mengeruni bos atau manusia yang ALLAh boleh lumpuhkan mereka pada bila-bila masa.3 comments:

misabammas said...

Semoga kita termasuk dalam golongan yang menjaga dan mengutamakan solat.

Unknown said...

perkara yang pertama dihitung adalah SOLAT.... ..... lumpuhnya solat, lumpuhlah segala amal baik kita nanti... Nauzubillah.... ....

haji muda said...

Assalam misabammas & unknown,
InsyaALLAH kita peliharalah solat kita.

Juga dlm solat kita kena berdoa agar tidak difitnah dan dianiaya oleh pendengki.