Followers- Jalinan Ukhuwah

Wednesday, March 19, 2014

ALLAH TERUS MEMBERI PERINGATAN “ping”


 Al-Qur'an mengingatkan kita,
“Mereka (manusia) hanya mengetahui yang zahir (sahaja) dari kehidupan dunia; sedang mereka tentang (kehidupan) akhirat adalah lalai.
      (Surah  Ar Rum :7)”Masa terus berlalu dengan pantas. Tahun Hijrah 1435 menapak terus, bakal menjemput kita melalui bulan mulia Rejab, Syaaban dan Ramadan.

Ada rakan-rakan saya sudah mula menempah tiket pesawat untuk kembali ke kampong untuk menyambut Lebaran. Lama lagi Eid Fitri (sekarang baru bulan Mac 2014) tetapi persiapan untuk pulang ke kampong sudah dirancang sebegitu rupa. Ya, Eid fitr memberi makna besar dalam kehidupan kita. Kita sangat mencintai kampong dan ahli keluarga kita. Kita merindui kampong kita. Kita sedang buat persiapan dan bekalan untuk pulang ke kampong meraikan Eid Fitri, sungguhpun Ramadan masih jauh lagi.

Di sebalik usaha kita membanting tulang mencari rezeki, ALLAH tetap terus memberi peringatan.  Cuaca kering dan panas adalah peringatan, susutnya air di empangan tadahan hujan adalah peringatan, kehilangan pesawat MH370 adalah peringatan, jerebu adalah juga amaran, tuntutan mendesak COMANGO juga adalah peringatan agar umat kembali bersatu di bawah Islam. Terlalu banyak “ping” amaran dan peringatan ALLAH kepada kita yang mungkin kita pandang sepi.

ALLAH terus memberi peringatan bahawa ramainya manusia yang mati dalam kehinaan dan lupa akan Tuhan. Ada yang mati hanya kerana melakukan perkara yang sangat sia-sia seperti mati ketika di pub, konsert atau sedang mabuk. Nauzubillah!

Kampong abadi sentiasa menanti kita samada kita sudah bersedia bekalan untuk pulang ke kampong Akhirat atau masih sibuk dengan urusan duniawi yang tidak kunjung tamat. Kita, mungkin jarang  menyedari bahwa kampung akhirat pun sedang menanti kita, setiap detik dan saat.

Apakah kita sudah mempersiapkannya ?
Mempersiapkan rencana perjalanan menuju kesana, sama halnya dengan pulang ke kampung halaman. Kita perlu bersiap untuk menempah tiket terbaik untuk  pulang ke kampung akhirat. Tiket yang menghantarkan kita pada akhir dari tujuan hidup kita di dunia. Maka tempahlah tiket pesawat ke Syurga ALLAH.
Sudah cukupkah persiapan kita untuk menyambut kepulangan ke negeri akhirat ?. Adakah kita  benar-benar serius untuk mempersiapkan bekal menuju akhirat yang abadi? Mungkin sebahagian kita memperlekeh Ulama, sibuk mencari salah orang lain dari meneliti diri sendiri dan melihat usaha orang lain dari sudut negatif. Mungkin memang benar, bahwa, kita lebih mengkhawatirkan kehidupan dunia, dibanding dengan masa depan kita di akhirat nanti. Kita focus kepada rumah, jawatan, kereta dan kemewahan hidup sehingga persediaan kampong akhirat sekadar tangkap muat aje.

Sedarilah, bahwa kehidupan di dunia ini hanya sementara. Semua yang kita ada berupa harta, pangkat dan kesenangan dunia, akan meninggalkan kita, disaat nyawa dicabut oleh-Nya. Persiapkanlah amal terbaik kita selama hidup di dunia, taat dan tunduk pada syariat-Nya. Itulah bekal yang mesti kita persiapkan mulai sekarang. Kita tidak punya banyak waktu untuk menunda-nunda melakukan kebaikan, karena kita memang tidak pernah tahu bila nyawa ini terlepas dari jasad.
Sesungguhnya, ALLAH terus memberi peringatan kepada kita kerana perjalanan ke Negeri akhirat sangatlah jauh.....

***Akhir madah, bantu-bantulah kerja amal Kelab Haji Muda (KHM) dalam program membina ummah dan membantu fakir miskin. Dana Annuiti Akhirat yang diuruskan oleh KHM sentiasa terbuka untuk tuan/puan.


No comments: