Followers- Jalinan Ukhuwah

Thursday, February 26, 2015

Hidup untuk berkongsi


Nota: Blog ini jarang di ziarah, ratingpun rendah tetapi saya tetap akan menulis....kerana menulis dan berkongsi ilmu/kegembiraan itulah saya....

Satu ketika saya diberi peluang menghadiri majlis tausiyah bersama Kiyai Haji Aa Gym.  Pesan beliau kepada semua tetamu dan pelajar Pasentren,

Bila kita sibuk berfikir  atau sedang merasakan sesuatu serius di hati maka selayaknya menanya diri:-
1.  Apakah semua ini akan menyelesaikan masalah atau malah menambah masalah?
2.  Apakah Allah redho dengan fikiran, perasaan ini atau tidak? 

Mudah-mudahan kita tidak terjebak, larut dan hanyut oleh fikiran dan perasaan yang merusak dan menjauhkan dari Allah.

Bagi yang ingin di cintai Allah, juga dicintai manusia ambillah kuncinya.
Dari Abul ‘Abbas, Sahl bin Sa’ad As-Sa’idi radhiallahu ‘anhu, ia berkata: “Seorang laki-laki datang kepada Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam lalu berkata: ‘Wahai Rasulullah, tunjukkanlah kepadaku suatu perbuatan yang jika aku mengerjakannya, maka aku dicintai Allah dan dicintai manusia’.
Maka sabda beliau : ‘Zuhudlah engkau pada dunia, pasti Allah mencintaimu dan zuhudlah engkau pada apa yang dicintai manusia, pasti manusia mencintaimu”.
(HR. Ibnu Majah no.4102)


وَقَالَ الَّذِي آَمَنَ يَا قَوْمِ اتَّبِعُونِ أَهْدِكُمْ سَبِيلَ الرَّشَادِ (38) يَا قَوْمِ إِنَّمَا هَذِهِ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا مَتَاعٌ وَإِنَّ الْآَخِرَةَ هِيَ دَارُ الْقَرَارِ (39)

Orang yang beriman itu berkata: “Hai kaumku, ikutilah aku, aku akan menunjukkan kepadamu jalan yang benar. Hai kaumku, sesungguhnya kehidupan dunia ini hanyalah kesenangan (sementara) dan sesungguhnya akhirat itulah negeri yang kekal.” (QS. Ghafir: 38-39)


Zuhud kepada dunia bukan berarti tidak berharta, tapi sama sekali tidak diperbudakkan oleh  dunia ini, yakni dunia tempatnya ditangan bukan di hati.... Lebih yakin dengan apa yang ada di sisi Allah daripada yang ada di genggamannya.

No comments: